Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο ΣΩΤΗΡΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Εκατομμύρια γυναικών, σε όλο τον πλανήτη, χρωστούν την ζωή τους σε έναν ταπεινό Έλληνα επιστήμονα.
Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον διάσημο Γεώργιο Παπανικολάου.(13 Μαΐου 1883 - 19 Φεβρουαρίου 1962)
Τον Άνθρωπο, τον Επιστήμονα, τον Έλληνα.
Εμείς δεν θα σας μιλήσουμε για αυτόν τον κορυφαίο.
Θα προτιμούσαμε να σας προτρέψουμε να διαβάσετε.
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες.
Είμαστε βέβαιοι πως θα νιώσετε εθνική υπερηφάνεια.
Είμαστε βέβαιοι-αν είστε γυναίκες-πως θα νιώσετε μια βαθιά ευγνωμοσύνη για εκείνον που έσωσε και με την μοναδική του μέθοδο εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον πλανήτη.
Σας παραθέτουμε μόνο μια σημείωση από την Βικιπαίδεια.
ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ"







 Γεώργιος Παπανικολάου ήταν διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πρωτοποριακή κυτταροδιαγνωστική μέθοδο, γνωστή ως Τεστ-Παπ[1], που χάρισε ζωή στις γυναίκες όλου του κόσμου, όπως αναφέρει αναμνηστική πλάκα στο Ερευνητικό Καρκινολογικό Ινστιτούτο "Γ. Παπανικολάου".

Ο Έλληνας επιστήμονας εργάστηκε για μισό σχεδόν αιώνα στο Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη. Στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ιατρικής έρευνας και στις επάλξεις του διεθνούς αντικαρκινικού αγώνα, παρέμενε ένας σιωπηλός αγωνιστής του πνεύματος, επίμονος και ατάραχος, ακούραστος και ταπεινός, διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα. Τον ενδιέφερε η πολιτική, το πνεύμα και τα κοινωνικά ρεύματα και εκτιμούσε το εθνικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή[3].
Ο Γεώργιος Παπανικολάου προτάθηκε δύο φορές για το βραβείο Νόμπελ[3] αλλά η επιτροπή αρνήθηκε την πρόταση, αφού δεν μπορούσε να βραβεύσει μία μέθοδο για θεραπεία, αλλά την ανακάλυψή της. Το λάθος της επιτροπής, φυσικά, σήμερα γίνεται εύκολα αντιληπτό: σύμφωνα με στατιστικές, μειώθηκαν κατά 70%, μετά την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, τα κρούσματα θανάτου λόγω καρκίνου της μήτρας. Ωστόσο είναι θεμελιωτής της ειδικότητας της Κυτταρολογίας.[3] Ο Παπανικολάου δεν πούλησε ποτέ την "πατέντα" της ανακάλυψης αυτής, αντιθέτως την προσέφερε, στην ανθρωπότητα ολόκληρη, αφιλοκερδώς[9]."